Scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, in atentia ministrului de interne Radu Stroe si a presedintelui Traian Basescu

Către: Guvernul României
În atenţia: Domnului Victor Viorel Ponta, Prim- ministru

Spre ştiinţă: Preşedinţia României
În atenţia: Domnului Traian Băsescu, Preşedinte

Scrisoare deschisă

Ref.: Poliţistul român… imaginea, puterea, profesionalismul şi eficienta Guvernului Ponta
Scrisoare deschisă adresată domnului Victor Viorel Ponta, Primul- ministru al României

Stimate domnule prim- ministru,

În această scrisoare doresc să- mi exprim profunda indignare faţă de  (in)evoluţia din ultimii ani a reorganizărilor (peste 180 de reorganizari- din 1990 până astăzi) din cadrul Ministerului de Interne şi să semnalez un dezastru privind autoritatea poliţistului şi implicit a autorităţii statului.
Poliţia Româna este instituţia care apără drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, ordinea şi liniştea publică, iar activitatea poliţiştilor reprezintă imaginea şi calitatea  serviciilor prestate de Guvernul României către cetăţean în cadrul sistemului de ordine publică şi siguranţă naţională.         
Rareori şi organizat se vine în vizită la Poliţia Română.
Cetăţeanul vine, întotdeauna, cel puţin cu o problemă la poliţist iar acesta are responsabilitatea să soluţioneze legal, în cel mai scurt timp şi în cele mai bune condiţii.
Poliţistul trebuie să se concentreze la problemele cetăţeanului pentru a le rezolva, dar nu se poate!!! De ce?  Pentru că tot sistemul este creat ca să impiedice şi să încurce implicarea totală a poliţistului în folosul comunităţii, a cetăţeanului.
De la lipsa banalei hârtii de scris până la legea care reglementează Statutul poliţistului, totul îngreunează şi împiedică activitatea poliţistului.
Nici cetăţeanul şi nici dumneavoastră domnule prim- ministru nu stiţi  că atunci când poliţistul trebuie să intervină la un eveniment primul lucru la care se gândeşte este dacă are rezerva de sticla de 2 l. de benzină în portbagaj, să nu se facă de râs, să rămână în pană de combustibil spre  eveniment că doar reprezintă Poliţia Română!?!
Nici cetăţeanul şi nici dumneavoastră domnule prim- ministru nu ştiţi că de cele mai multe ori, Poliţia Română reacţionează posteveniment pentru că nu există o strategie eficientă adaptată la realităţile cu care se confruntă în baza unor evaluări pe termen mediu şi lung. Poliţiile din Uniunea Europeană se ocupă de prevenirea faptelor infracţionale, Poliţia Română se ocupă tot de gestionarea evenimentelor infracţionale.
Astazi, 11 Iunie 2013, domnule prim-ministru, sigur, ştiţi că în cadrul Poliţiei Române, posturile se împart şi sunt ocupate pe criterii exclusiv politice de la Maramureş la Constanţa, de la agent de poliţie până la chestor de poliţie;  concursurile se desfăşoara formal, fără niciun reprezentant al organizaţiilor sindicale, fără criterii de evoluţie în cariera, fără transparenţă. Vina dumneavostră, însă, este că în ciuda faptului că ştiţi şi aceste lucruri, nu v-am auzit niciodată punând la punct problemele acestea. Îi numiţi şi atât…
Trebuie să recunoaştem că autoritatea poliţiştilor este ştirbită uneori şi de către unii şefi profesionali incompetenti, numiţi de reprezentanţii dvs. la Ministerul Afacerilor Interne.
Cetăţeanul nu ştie şi aşteaptă să vă atingeţi obiectivele menţionate în programul de guvernare USL  aşa cum aţi promis: ,,reducerea birocraţiei din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, eficientizarea acestor structuri şi redirecţionarea din aparatul funcţionaresc către structuri operative’’.
Aveam aproape aceleaşi obiective  cu adevărat orientate către creşterea eficienţei serviciului poliţienesc în România, dar interesele factorilor politici faţă de sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională sunt prioritare.
Mărturisesc, domnule prim-ministru, că nu reuşesc să mă obişnuiesc cu ideea că, prin tăcere, devin complice cu un sistem care, în egală măsură, afectează şi siguranta populaţiei, dar şi onoarea profesiei de politist.
Militez pentru a stabili un dialog oficial cu dumneavoastră plecând de la urmatoareale puncte/ propuneri  pentru a reevalua şi  consolida autoritatea poliţistului :
A. ÎN DOMENIUL LEGISLATIV completarea si  modificarea Legii nr.360/2002 privind Statutul poliţistului iar aceasta să cuprindă şi evoluţia în carieră a poliţistului (recrutarea şi formarea poliţistului, obţinerea gradelor profesionale, numirea poliţiştilor în funcţie, promovarea poliţistului, suspendarea şi încetarea raporturilor de serviciu);
B. ÎN DOMENIUL FORMĂRII ŞI PREGĂTIRII PROFESIONALE;
C. ÎN DOMENIUL RESURSELOR UMANE;
D. ÎN DOMENIUL PROTECŢIEI SOCIALE A POLIŢIŞTILOR.
Punctele de mai sus nu rezolvă în întregime problema sistemului de ordine publică, dar din punctul nostru de vedere,  constituie bazele unei organizări strategice şi permit un standard de transparentă faţă de cetăţean.
Cetăţeanul are dreptul să cunoscă condiţiile reale  pe care le asiguraţi poliţiştilor români aceste condiţii reflectându- se  în calitatea serviciilor prestate.
Vă pot asigura, domnule prim- ministru, de întreg sprijinul organizaţiei pe care vremelnic o conduc, să va indepliniţi obiectivele pentru a reforma cu adevarat Ministerul Afacerilor Interne.   

Cu stimă,

Iulian Surugiu                                                                                                                sursa:snapromania.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: